tohitech,  בלוג

הייטק ברשות הפלסטינית וכדאיות כלכלית

כלל ברזל הוא שכשמעמד הביניים חזק מתקיימת יציבות כלכלית ופוליטית, מעמד הביניים בונה בורגנות נינוחה, חיים שלווים, מקיים את הכלכלה התומכת בזכות כח הקניה שלו וכל אילו מבקשים יציבות ורגיעה.

כבר למדנו שכאשר חסרים משאבי טבע, המשאב האנושי הופך להיות מנוע הצמיחה החשוב ביותר לכלכלה, הדבר נכון בישראל וגם ברשות הפלסטינית. הייטק בכלל ותוכנה בפרט מאפשרים תעשייה חסרת גבולות, אם תבדקו, תמצאו שכמעט כל חברת תוכנה מחזיקה קבוצות פיתוח במקומות שונים בעולם, אנשים עובדים בזמני אור שונים במהלך היממה, במרחק אלפי קילומטרים, דוברים שפות אם שונות, אבל מצליחים להפיק מוצר אחד, ללא מפגש פיסי.

התעשיה הזו מאפשרת לאנשים במקומות שונים בעולם לעבוד יחד עם קבוצות אחרות. אולם בכדי שהדבר יהיה אפשרי ובר קיימה, כמובן שצריכה להיות מערכת אקולוגית שלמה. המערכת האקולוגית מכילה מרכיבים כמו:

  1. תשתיות תקשורת חדישות
  2. מערכת השכלה שיכולה להכשיר את עובדי העתיד
  3. יחסים מדיניים וכפיפות לאמנות כלכליות בינלאומיות
  4. מערכות אכיפה
  5. מערכת פיננסית שתאפשר לעסקים לפעול

התנאים הללו מאפשרים קיום פעילות משותפת בינלאומית. בלעדיהם, פעילות עיסקית כרוכה בסיכון גבוה.

העולם שלנו מורכב כיום ממדינות מפותחות, מתפתחות וכן ממדינות נכשלות. יפן, גרמניה, ארה”ב, ישראל הן דוגמאות למדינות מפותחות (מבחינה כלכלית, לא פילוסופית). סין ורוסיה הן מדינות מתפתחות. זימבבוואי וכורדיסטן הן מדינות נכשלות.

במדינות מתפתחות המערכת האקולוגית הכלכלית עדין נבנות ולכן עשיית עסקים עם מדינות אלו כרוכה בסיכון כלשהו, אולם בצד הסיכון קיימת גם הבטחה כלכלית גדולה, לדוגמא, יוקר המחיה ואיתו המיסים והמשכורות נמוכים במדינות מתפתחות ואפשר למצוא בהם עובדים זולים יותר מאשר במדינות מפותחות ולכן אנחנו רואים כבר שנים שתעשיה מרובת עובדים עוברת למדינות כמו סין.

וכעת לרשות הפלסטינית, כאן נמצא מערכות תקשורת יציבות וחדישות, נמצא מערכות פיננסיות ואוניברסיטאות וכן מערכות אכיפה. ברשות נמצאים אנשים מוכשרים ובממוצע מסיימים כ 2,000 סטודנטים את לימודיהם במקצועות טכנולוגיים כמו מדעי המחשב בכל שנה. רק כ 10% מהם מצליחים למצוא עבודה מפני שחסרות הזדמנויות בינלאומיות לעסקים הפלסטינים. השכר ברשות הינו מאוד כדאי בהשוואה ליעדי מיקור חוץ קלאסיים כמו הודו ומזרח אירופה.

הפלסטינאים גם גמישים בימי העבודה, רוב החברות הפלסטיניות פעילות 6 ימים בשבוע והעובדים יכולים לבחור לעבוד ראשון-חמישי או שני-שישי.

שעות העבודה כמובן חופפות לשעות בישראל ושיחות טלפון בין ישראל לרשות הן שיחות מקומיות.

בוגרי האוניברסיטאות הפלסטינים דוברים אנגלית רהוטה כך שאפשר לקיים שיח מקצועי ללא בעיה. רוב המהנדסים הפלסטינאים שעובדים עם חברות ישראליות או בינלאומיות גם מקבלים היתרים להכנס לישראל לפגישות עבודה ומגיעים בקלות לתל אביב או לכל מקום אחר בו הם נדרשים.

מנסיון רב שנים (ב 2008 נתבקשתי להקים עבור סיסקו פעילות מיקור חוץ עם חברות תוכנה פלסטיניות) אני יכול לומר שעבודה עם חברות ואנשי תוכנה פלסטינים משתלמת ביותר ולרוב אף יותר מזו מול יעדים בינלאומיים אחרים, זאת בזכות איכות העובדים, רצונם להוכיח את עצמם, קירבה פיסית של הפעילות לישראל והמחיר התחרותי ביותר. מי שיודע לנהל נכון פעילות מול חברות תוכנה פלסטיניות ומהנדסים פלסטינים מרוויח וצובר ייתרון על מתחריו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *